Opdracht in beeld

Opdracht in beeld: trainingsprogramma ‘Op eigen kracht’

Ieder voor- en najaar start in Zevenaar het vitaliteitsprogramma ‘Op Eigen Kracht’. Dit programma heb ik in samenwerking met Ronald Verhaaf (Verhaaf Consultancy) ontwikkeld. RSD De Liemers, uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar, zet dit programma sinds 2017 met succes in. Deelnemers aan ‘Op Eigen Kracht’ doorlopen in 16-wekelijkse bijeenkomsten een proces naar (meer) actieve participatie.


Het doorlopen van deze ontwikkeling binnen een kleine groep van lotgenoten is één van de succesfactoren van het vitaliteitsprogramma. Een tweede belangrijke succesfactor is de goede samenwerking binnen het trainersteam, de Klantmanagers en de deelnemers onderling. Het trainersteam bestaat uit Thijs Haan (Helvisport), Anky van Alst (Van Alst Trainingen), Ronald Verhaaf (Verhaaf Consultancy) en Marieke Bach (programmaleider).

 

Het startpunt van elke deelnemer is anders en het persoonlijke leerdoel wordt vooraf vastgesteld. Zo is te zien of de voortgang naar wens verloopt.  Resultaten variëren van gaan werken aan de gezondheid, hulp vragen, een opleiding volgen, een werkervaringsplaats zoeken en soms al meteen betaald werk vinden. Voor sommigen is 'Op Eigen Kracht' een eerste stap uit hun sociaal isolement.

 

Een deelnemer: “Door de cursus heb ik mezelf weer teruggevonden. Ik sta nu weer in het leven en ben klaar voor de arbeidsmarkt!”

 

Wat het programma bijzonder maakt en mij nog steeds kan raken, is dat 75% van de deelnemers weer ‘tot leven’ komt. Ze hebben opnieuw grip op zichzelf en hun toekomst gekregen, zijn positiever en voelen dat ze fysiek en mentaal fitter zijn geworden.


Daar doen we het voor 😊

 

groepsfoto opeigenkracht

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.